MASURI adoptate la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta in contextul temeperaturilor extreme

Asa cum arata avertizarile meteorologice valabile pentru urmatoarele doua zile, judetul Arges se afla sub atentionarea COD GALBEN de canicula, context in care ieri, 6 iulie a.c., a fost convocat in regim de videoconferinta Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, condus de catre Primul-ministru interimar al Guvernului României, viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea.

In paralel, la nivelul judetului nostru, au fost convocati mebrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, analizand si aplicand masurile specifice acestei perioade.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN
Marţi, 7 iulie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în majoritatea regiunilor, exceptând Bucovina, zona litoralului şi cea montană.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Miercuri, 8 iulie, vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în toată ţara.

COD PORTOCALIU
În după-amiaza zilei de miercuri, 8 iulie, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Astfel, la anivelul judetului Arges, prin implicarea tuturor factorilor responsabili, membrii in CJSU, domnul prefect Mihai Oprescu a dispus informarea catre cetateni cu o serie de recomandari pentru a face cat mai usor de trecut aceasta perioada cu temperaturi ridicate, dar si luarea de masuri imediate din partea autoritatilor publice locale si a institutiilor deconcentrate.

MASURI PENTRU POPULATIE
– deplasarile sunt recomandate in primele ore ale dimineatii sau seara, pe cat posibil prin zone umbrite, alternand deplasarea cu repausul, in spatii dotate cu aer conditionat (magazine, spatii publice);
– evitarea aglomeratiilor, expunerea la soare, efortul fizic intens intre orele 11.00-18.00;
– purtarea de haine lejere, subtiri, deschise la culoare, palarii si ochelari de soare;
-consumarea a 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apa, sucuri naturale din fructe si ceaiuri caldute- NU bauturi alcoolice, cafea sau bauturi carbogazoase;
– consuml de fructe si legume sau iaurt, evitarea alimentelor cu continut sporit de grasimi;
– trebuie mentinuta legatura cu persoanele in varsta, interesandu-va de starea de sanatate a acestora si oferindu-le asistenta la nevoie;
– copiii/animalele de companie NU trebuie lasati singuri/singure in autoturisme;
persoanele care sufera de diferite afectiuni isi vor continua tratamentul, conform indicatiilor medicului;
– luarea de măsuri pentru adaptarea programului serviciilor publice astfel încât deplasarea populaţiei către acestea să se facă în afara intervalelor orare cu temperaturi extrem de ridicate. În mod similar vor fi formulate recomandări pentru modificarea corespunzătoare a programului de lucru al unităţilor de aprovizionare cu alimente şi prestatoare de servicii;
– informarea organizatorilor de evenimente sportive, culturale, comerciale etc. cu privire la durata şi intensitatea caniculei, pentru a lua măsurile adecvate;
– aplicarea măsurilor de prevenire a riscurilor la persoanele vulnerabile;
– identificarea numărului persoanelor care se încadrează în grupa de risc ridicat de evoluţie nefavorabilă a stării de sănătate în perioada caniculară, precum şi dispunerea măsurilor necesare pentru prevenirea degradării stării de sănătate a acestora.

MASURI DE PREVENIRE A PRODUCERII INCENDIILOR, ÎNDEOSEBI A INCENDIILOR DE VEGETAŢIE

– identificarea si nominalizarea sectoarelor de activitate in care creste riscul de incendiu;
– asigurarea si verificarea zilnica a instalatiilor de stingere si a rezervelor de substante stingatoare;
– asigurarea protejarii recipientelor, rezervoarelor si a altor tipuri de ambalaje care contin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbra;
– intensificarea activitatilor cu scop preventiv in zonele de culturi agricole si verificarea utilajelor agricole pentru a nu constitui surse de aprinedere;
– revizuirea si completarea locurilor admise in paduri pentru popas, pentru fumat si pentru stationarea masinilor;
– la intrarea in padure si pe traseele turistice se vor amplasa panouri si pancarte cu texte adecvate privind prevenirea si stingerea incendiilor de padure;
– instruirea administratorilor de pasuni alpine si a muncitorilor din sistemul forestier asupra masuriklor de prevenire si stingere a incendiilor;
– stabilirea prin hotarare de Consiliu local si postarea la locurile de afisaj a locurilor special amenajate si a programului in care este permisa utilizarea focului deschis pentru arderea resturilor vegetale;
– promovarea tuturor masurilor ce trebuie respectate premergator, pe timpul si dupa realizarea arderilor de vegetatie.

Tot ca o masura pentru prevenirea efectelor temperaturilor ridicate asupra produselor de origine animala supuse comercializarii precum si a sanatatii animalelor, s-a dispus Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor intocmirea si aplicarea unui plan de preventie si control in acest domeniu, cu aplicabilitate imediata si cu termen de executie permanent.
Astfel, se vor avea in vedere:
– interzicerea transportului produselor de origine animala in mijloace de transport care nu asigura temperaturile prescrise pentru mentinerea lantului frigorific;
– interzicerea eliberarii certificatelor de sanatate publica veterinara pentru produsele de origine animala si mijloacele de transport care nu asigura temperaturi adecvate pentru mentinerea lantului frigorific si pot conduce la deprecierea alimentelor sau pot cauza toxiinfectii alimentare;
– interzicerea sacrificarii animalelor destinate taierii in alte locuri decat abatoarele autorizate;
– interzicerea comercializarii si punerii in consum a carnurilor care nu au fost inspectate, stampilate cu marca de sanatate/identificare si certificate sanitar veterinar;
– interzicerea expunerii la vanzare a produselor de origine animala in locuri, spatii sau mijloace care nu asigura pastrarea temperaturilor de conservare;
– verificarea conditiilor de manipulare, depozitare si transport a produselor de origine animala in toate unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si in mod special a produselor perisabile (carne preparata si carne tocata, peste, oua si lapte si produse din lapte-inghetata);
– asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive, ploi abundente, grindină, furtuni;
– asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ şi calitativ
– verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare, şi a sistemelor de ventilaţie;
– în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 – 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25ºC;
– la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, sa anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă.

Paralel, asa cum s-a procedat in fiecare an, domnul prefect Mihai Oprescu a cerut institutiilor de control sa verifice toate bazinele, strandurile si locurile de imbaiat publice pentru a preintampina situatiile neplacute cauzate de infestarea apei folosite pentru scaldat.

Acest articol a fost publicat în Comunicate de presa. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.